Minneord

Minneord: Morten Krogh

Det norske fektemiljøet har mistet en av sine mest markante medlemmer. Den 25. september døde Morten Krogh, 67 år gammel.

Morten startet sin fektekarriere i Bergens Fekteklubb, og i 1969 var han med å stifte Fekteklubben Musketér. Mye takket være Morten sin innsats som leder, trener og inspirator ble Fekteklubben Musketér landets største fekteklubb i løpet av noen få år, og Bergen ble Norges «Fektehovedstad», med to store og sterke fekteklubber. Når han senere flyttet til Oslo fungerte han som trener i Oslo Fekteklub, og han var initiativtaker til stiftelsen av Fekteklubben Affekt.

Morten liv som fekter holdt på å bli avbrutt før det kom i gang for alvor. Som kadett på Sjøkrigsskolen brakk han ryggen i en bilulykke, og fikk beskjed om at han ville være heldig om han kom seg opp av sengen ved egen hjelp, og at en aktiv idrettskarriere var helt utelukket. Morten viste hvor feil legene kunne ta ved å kvalifisere seg til, – og delta på VM junior et år senere.

Ryggskaden kom til å plage Morten i varierende grad resten av livet.

 

Hvis vi skal beskrive Morten med noen få ord, så er følgende gode kandidater: Sterk, raus, rettferdig og humoristisk.

Morten vant sitt første individuelle Norgesmesterskap på sabel i 1969 og tok sitt siste av i alt fem individuelle NM i 1986 hvor han også fikk HM Kongens pokal. Han kjempet seg også til flere plasseringer på podiet under Nordiske Mesterskap på sabel. Han har utallige mesterskap på lag både på kårde, florett og sabel. Morten representerte også Norge under Verdensmesterskap og Olympiske Leker.

Ved siden av sin aktive karriere som fekter og klubbtrener, – fungerte Morten også som trener for de norske landslagsfekterne. Han innførte nye treningsprinsipper og utarbeidet treningsprogram spesialtilpasset fekting basert på sine observasjoner under fektekonkurranser. Hans evne til å inspirere og hans gode humør og evne til å se det humoristiske i alle situasjoner fikk alle til å yte litt ekstra på de treningssamlingene han ledet.

Morten var også prinsippfast og tro mot sine egne idealer. Derfor frontet han boikott av OL i Moskva i 1980 etter Sovjetunionens invasjon i Afghanistan, – selv om det ville føre til at han selv mistet muligheten til å delta. Morten deltok i OL 1972 i München, og var en av de få norske deltakerne som nektet fortsatt deltakelse i solidaritet med de Israelske deltakerne som ble drept av terrorister.

Morten satte varige og dype spor etter seg i norsk fekting, vi lyser fred over Mortens minne.

For fektevenner i Bergen

Bjørn Faye